Malta, fereastra albastra a Stagiunii Europa

Stagiunea „Europa” a ajuns la cea de-a 22 -a săptămână dedicată galeriei muzicii clasice europene. Malta deschide luni, 4 aprilie, o nouă filă în istoria acestui complex şi inedit proiect muzical, cu întâlnirea dintre melomanii craioveni şi dirijorul Colin Attard de la Aurora Opera House.

 Ziua de marţi este rezervată recitalului neconvențional susţinut de mezzosoprana Graziella Debattista Briffa, studentă - master la Royal Academy of Music – London, acompaniată la pian de Corina Stănescu. Joi, muzicienii maltezi se prezintă, în sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii, iar vineri are loc Concertul Malta, repertoriul incluzând două lucrări în primă audiţie. Concertul va fi transmis on line pe pagina web a Radio "Oltenia" Craiova şi, în direct, la TVR Craiova, comentariul fiind asigurat, din studioul de emisie, de muzicologii Constantin Secară şi Cristina Comandaşu.

 

 

Invitaţii maltezi

 

Colin Attard, dirijor şi compozitor, născut într-o familie de muzicieni, este o personalitate a insulei malteze Gozo, contribuind în mod esenţial la dezvoltarea ei muzicală. În 1990, a înfiinţat Corul „Gaulitanus” şi a creat Festivalul Internaţional de Muzică „Gaulitana”, care are loc în primavara fiecărui an. Actualmente, este dirijor al Operei Aurora din Malta şi autorul lucrării „Spre o viaţă mai bună” care va fi interpretată, în primă audiţie, la Craiova, de violonistul Pierre Louis Attard şi Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia”.

Pierre Louis Attard - născut în 1994, în Gozo, Malta - este student la Edinburgh Napier University, Scoția. În 2010, el a debutat, în străinătate, ca solist violonist în Florența (Italia). În 2012, Pierre Louis a fost cel mai tânăr solist al Orchestrei Filarmonicii Malta. De asemenea, a fost şef al Orchestrei de Tineret Malta, în prezent, fiind lider şi solist al Edinburgh Napier Chamber Orchestra.

Programul săptămânii malteze

LUNI, 4 APRILIE 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZĂR”, FILARMONICA „OLTENIA”

Întâlnirea melomanilor cu dirijorul Colin Attard - Aurora Opera House

Intrarea liberă


MARȚI, 5 APRILIE 2016, ORA 19:00, MUZEUL DE ARTĂ

“Convorbiri muzicale” (recital neconvențional): întâlnire cu mezzosoprana Graziella Debattista Briffa, studentă - master la Royal Academy of Music - London

Acompaniază la pian: Corina Stănescu

Intrarea liberă


JOI, 7 APRILIE 2016, ORA 19:00, SALA “FILIP LAZĂR”, FILARMONICA „OLTENIA”

“Muzicienii maltezi se prezintă”: dirijorul Colin Attard şi violonistul Pierre Louis Attard

Intrarea liberă


VINERI, 8 APRILIE 2016, ORA 19:00

Concert simfonic MALTA

ORCHESTRA FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR: Colin Attard

SOLIST: Pierre Louis Attard (vioară)

 

În program:

Carmelo Pace: Poemul simfonic „Bernadette” (primă audiţie)

Colin Attard: „Lejn Hajja Ahjar” („Spre o viață mai bună”) pentru vioară și orchestră de coarde (primă audiţie)

Béla Bártok: Rapsodia nr. 1 pentru vioară și orchestră

Antonin Dvořák: Simfonia nr. 9 în Mi minor, op. 95, „Din Lumea Nouă”

 

Despre Malta

 

* Celebra „Fereastră Albastră” din Malta este o stâncă erodată de apele marii, formând astfel o fanstastică fereastră, susţinută de coloane naturale, prin care se vede Marea Mediterană.

* Cele mai multe biserici din arhipelagul Malta au 2 turnuri cu ceasuri. Conform unei vechi tradiții bisericești locale, cele 2 ceasuri ale turnurilor arată totdeauna ore diferite. Motivul este de a induce diavolul în eroare pentru nu deranja slujbele religioase.

* Templele megalitice Ggantija (incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO) sunt cele mai vechi structuri din lume făcute de om. Aceste construcţii au fost ridicate cu 1600 de ani înaintea ansamblului megalitic de la Stonehenge şi cu 1000 de ani înaintea piramidelor din Egipt!

Prices: 35 lei, 25 lei (students and senior)

Season ticket: 140 LEI (7 concerts): concerts 1-7, 8-14, 15-21, 22-28

 

Tel: + 40 351 414 697

Ticket agency program :

Monday, Tuesday, Thursday

10:00 - 14:00

Wednesday

13:00 - 17:00

Friday

10:00 - 14:00 ; 18:00 - 21:00

 

Secretariat: +40 251 412 334