Concert simfonic Lituania

Motto:
„...prin ascultarea muzicienilor din Lituania, veți auzi nu doar sunetele muzicii,
dar și sunetul vântului dinspre Marea Baltică și veți simți calmul pădurii de stejar...”
(Arvydas POCIUS, ambasador al Republicii Lituania la Bucureşti)


VINERI, 19 FEBRUARIE 2016, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

prezintă concert simfonic Lituania

DIRIJOR: MODESTAS BARKAUSKAS

SOLIST: KASPARAS UINSKAS (pian)

În program:

Balys Dvarionas: Uvertura festivă (primă audiţie)

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis: Trei preludii pentru pian (versiunea orchestrală: Arvydas Malcys) (primă audiţie)

Eduardas Balsys: Suită din baletul “Eglė, Queen of the Grass-snakes” (primă audiţie)

Frédéric Chopin: Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11

*

Modestas Barkauskas este unul dintre cei mai apreciați dirijori din tânăra generație. Din 2008, este director artistic și dirijor al orchestrei de tineret a Școlii de Muzică „Balys Dvarionas” din Vilnius; cu acest ansamblu, a susținut concerte în Germania, Belgia, Polonia și a înregistrat 3 CD-uri.

Repertoriul său este deosebit de variat și bogat, începând cu lucrări din secolul 17 și până la muzica contemporană, acoperind toate genurile: simfonic, de operă și muzică de cameră. Este implicat în numeroase proiecte privind educația muzicală a tinerilor și este dirijor-invitat al Fundației „Mstislav Rostropovich”. Este profesor la Academia de Muzică și Teatru din Vilnius.

*

Pianistul lituanian Kasparas Uinskas a concertat pe unele dintre cele mai prestigioase scene din întreaga lume (Carnegie Hall - New York, Berliner Philharmonie). Repertoriul său cuprinde lucrări reprezentative pentru toate epocile componistice, de la Johann Sebastian Bach, la compozitorii secolului al XX-lea, însă predilecţia artistului vizează de departe creaţia chopiniană (în 2006 a realizat un CD şi în 2008 un DVD cu pagini celebre de Fr. Chopin).

Vădind o preocupare deosebită pentru promovarea muzicii lituaniene, în 2005 Kasparas Uinskas s-a alăturat unui grup de artişti alături de care a înregistrat lucrări aparţinând compozitorului, pianistului şi muzicologului Vladas Jakubėnas, precum şi lucrări compuse de Balys Dvarionas.

*

Maestru al formelor miniaturale, Chopin a abordat şi genul concertant, compunând două lucrări ce au înregistrat mari succese şi s-au menţinut constant în repertoriul obişnuit. Ceea ce impresionează în mod deosebit în aceste creaţii este partitura pianului, de o remarcabilă dificultate, tratată într-un mod cu totul aparte, într-un stil propriu, evidenţiind unele trăsături ce amintesc de Mozart, Dussek sau Hummel. Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian, op. 11 a fost scris în anul 1830, sub impulsul evenimentelor revoluţionare ale epocii, lucrarea reliefând intens sentimentul de dragoste nutrit de Chopin pentru tânăra cântăreaţă Constance Gladkowska. Prima audiţie a lucrării a avut loc în acelaşi an la Varşovia (11 octombrie), în contextul emoţionantelor concerte “de adio” susţinute de compozitor înainte de a părăsi Polonia natală. 

Prices: 35 lei, 25 lei (students and senior)

Season ticket: 140 LEI (7 concerts): concerts 1-7, 8-14, 15-21, 22-28

 

Tel: + 40 351 414 697

Ticket agency program :

Monday, Tuesday, Thursday

10:00 - 14:00

Wednesday

13:00 - 17:00

Friday

10:00 - 14:00 ; 18:00 - 21:00

 

Secretariat: +40 251 412 334