Concert simfonic Cehia

Artiștii din Cehia prezintă lucrarea ”Aripi” de Ivo Medek, în primă audiție. „Aripile m-au fascinat întotdeauna. Perfect natural, funcționând perfect, perfect inimitabil. Râzând liniștit de perfecțiunea noastră hi-tech...” (Ivo Medek).

VINERI , 30 OCTOMBRIE 2015, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”

DIRIJOR MARTIN PESCHÍK

SOLIST VÁCLAV ŽÁK  - violoncel

În program:

Ivo Medek: “Aripi” (primă audiţie)

Antonin Dvořák: Concertul în Si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104

Antonin Dvořák: Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88

MARTIN PESCHÍK este director și dirijor al Orchestrei Simfonice a Boemiei de Vest în Mariánské Lázne. Ca dirijor, a vizitat numeroase țări europene: Germania, Austria, Suedia, Elveția, Norvegia, Olanda, Danemarca, România. A fost invitat în cadrul a numeroase festivaluri de muzică cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică Český Krumlov, Festivalul de Muzică de Cameră Český Krumlov și altele. Pe de altă parte, este și pianist de renume și, de asemenea, s-a afirmat în domeniul compoziției.

VÁCLAV ŽÁK a început să cânte la violoncel de la vârsta de 6 ani, iar la vârsta de 13 ani a fost admis ca student al Universității de Muzică din Viena. În 2009, a absolvit cu succes Universitatea de Muzică din Köln, Germania. Susține recitaluri la radio și în întreaga Republică Cehă. Repertoriul său cuprinde toate concertele celebre pentru violoncel: Dvořák, Schumann, primul și cel de-al doilea concert al lui Saint-Saëns...

IVO MEDEK a compus mai mult de cincizeci de piese camerale, pentru orchestră, precum și piese electro-acustice, opere și proiecte multimedia. Multe dintre acestea au fost prezentate în Europa și în SUA, câștigând recunoaștere și premii în cadrul unor concursuri. Este co-fondator al Ansamblului Marijan care este specializat în improvizație muzicală și proiecte multimedia. A fost decan al Facultății de Muzică a JAMU, actualmente fiind rectorul Academiei de Muzică din Brno.

Lucrarea „WINGS” („ARIPI”) a fost prezentată în primă audiție, ÎN 2005, de membri ai Ansamblului Recherche, sub bagheta dirijorului Zsolt Nagy, înregistrarea live fiind realizată de Radio Brno, Cehia. „Aripile m-au fascinat întotdeauna. Perfect natural, funcționând perfect, perfect inimitabil. Râzând liniștit de perfecțiunea noastră hi-tech. Și în tot acest timp nu este decât o oscilație în jos și apoi, iarăși în sus – câteodată ușor și maiestuos, alteori cu frenezia invizibilă a vibrației...” (Ivo Medek).

***

ANTONĺN DVOŘÁK (1841 – 1904), alături de Smetana, este considerat făuritorul şcolii muzicale cehe moderne. Îndrăgostit de natură, legat de firea poporului său, de obiceiurile, preocupările şi năzuinţele acestuia, având o viziune optimistă asupra vieţii, Dvořak îşi exprimă aceste laturi temperamentale într-o muzică de rară inspiraţie melodică, cu o substanţă mai mult lirică, pe care o înveşmântează măiestrit din punct de vedere armonic şi orchestral.

Concertul în Si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104 (1894-1895), este ultima lucrare creată pe continentul american. Pătruns de nostalgia plaiurilor natale, Dvořak a compus un concert de înaltă valoare artistică, de mare bogăţie melodică, amplu simfonizat, într-o concepţie originală.

Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88 a fost scrisă în anul 1889, la reşedinţa de vară a compozitorului din localitatea Vysoka. Dvořák a dedicat lucrarea „Academiei Boemiene pentru încurajarea Artelor şi Literaturii, sub patronajul Împăratului Franz Joseph”, drept mulţumire pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte. Cu toate că această lucrare nu relevă un conţinut programatic definit, unele mărturii ale compozitorului, plasticitatea temelor şi imaginilor muzicale ne permit să întrezărim în cele patru părţi o succesiune de scene pitoreşti, încadrate în peisajul divers al Boemiei.

Prices: 35 lei, 25 lei (students and senior)

Season ticket: 140 LEI (7 concerts): concerts 1-7, 8-14, 15-21, 22-28

Tel: + 40 351 414 697