Concert Luxemburg în Stagiunea Europa

În program:
Marco Pütz: „Moods” („Stări”) pentru orchestră (primă audiţie)
René Mertzig: „Trois esquisses” pentru orchestră de coarde (primă audiţie )
Camille Saint-Saëns: Introducere şi Rondo capriccioso pentru vioară şi orchestră, op. 28
Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 6 în Fa major, op. 68

VINERI 12 FEBRUARIE 2016, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”

prezintă

CONCERT LUXEMBURG

DIRIJOR

CARLO JANS

SOLIST

CONSTANTIN RICCARDI

vioară

Carlo Jans a început studiul muzicii de la vârsta de șapte ani (flaut), continuând și cu lecții de vioară (de la 12 ani). De la pregătirea sa inițială la Luxemburg și Nancy, a continuat la Conservatoire Royal de Liège (Belgia) și la Royal Conservatory of Maastricht (Olanda), fiind distins cu "1er Prix Supérieur de la Ville de Paris". Deschizând noi orizonturi muzicale, Carlo Jans a studiat dirijatul de orchestră la Royal Music Academy of Music în Maastricht. Din 1984, Carlo Jans predă flaut muzică de cameră la Conservatorul din Luxemburg, din 1999 coordonând și dirijând orchestrele instituției.

Din 2009, Carlo Jans este membru al orchestrei “Solistes Européens – Luxembourg”, ansamblu alcătuit din concertmaeștri și soliști din cele mai bune orchestre europene. În paralel cu activitatea sa pedagogică, a dezvoltat și o carieră internațională de solist și dirijor. A realizat peste 50 de CD-uri, pentru case de discuri precum Bella Musica, Calliope, Hänssler, Thorofon, Pavane, Arco Diva.

*

Constantin Riccardi s-a născut în anul 1996 în Luxemburg și a început studiul viorii la vârsta de 4 ani, cu prof. Pierre Laurent. Un an mai târziu, a debutat ca solist la Villa Louvigny. La vârsta de 10 ani, a cântat cu Cyprien Katsaris, în cadrul Festivalului Internațional de la Echternach. A obținut Grand Prix Sacem (Société des Auteurs, Compositeurs et Editeurs de musique) în cadrul Concursului Internațional Union Grand Duc Adolphe.

A studiat la Conservatorul din Luxemburg, cu Philippe Koch, iar apoi la Conservatorul Regal din Liège. În perioada 2010-2014, a fost concertmaestru al Orchestrei Conservatorului din Luxemburg, colaborând și cu Orchestre Philarmonique du Luxembourg și Orchestre de Chambre de Luxembourg; a studiat dirijatul de orchestră cu Carlo Jans și muzica de cameră cu prof. Jean Muller. Constantin cântă pe o vioară Carlo Landolfi, din 1775.

Scrisă iniţial pentru vioară şi pian, apoi orchestrată, lucrarea Introducere şi Rondo capriccioso, op. 28 de Camille Saint-Saens a fost dedicată marelui violonist spaniol Pablo Sarasate. Deosebit de melodioasă, bazată pe ritmuri dansante, această piesă nelipsită din repertoriul marilor violonişti îmbină strălucit expresivitatea cu virtuozitatea debordantă.

*

Simfonia a VI-a în Fa major, op. 68, “Pastorala”, compusă de Beethoven aproape concomitant cu Simfonia a V-a, se deosebeşte cu totul de aceasta din urmă prin spiritul şi conţinutul ei. “Pastorala”, atât prin conţinutul muzical idilic, cât şi în ceea ce priveşte programul, reprezintă o alternanţă de tablouri calme. Beethoven a relevat că Simfonia “Pastorală” nu este atât o pictură sonoră, cât o transmitere a sentimentelor care iau naştere din contactul cu natura şi viaţa de la ţară. Cu atât mai mult, găsim în această lucrare o mare bogăţie de imagini.

Prices: 35 lei, 25 lei (students and senior)

Season ticket: 140 LEI (7 concerts): concerts 1-7, 8-14, 15-21, 22-28

Tel: + 40 351 414 697