Concert Italia de Ziua Filarmonicii

ZIUA FILARMONICII – 111 ANI DE la ÎNFIINȚARE
JOI 17 DECEMBRIE 2015, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR - SUSANNA PESCETTI, ITALIA

În program:

Ottorino Respighi: „Antiche danze ed arie” - Suita nr. 3

Dmitri Șostakovici: Concertul nr. 2 în Fa major pentru pian și orchestră - solist Edoardo Maria Strabbioli (Italia)

Marco Tutino: Intermezzo din opera „La ciociara” (primă audiţie)

Dan Dediu: Exsultate, jubilate (cor și orchestră) - primă audiţie absolută, DEDICATĂ ANIVERSĂRII A 111 ANI DE LA ÎNFIINŢAREA SOCIETĂŢII FILARMONICE DIN CRAIOVA

Maestru de cor: PAVEL ȘOPOV 

 
Susanna Pescetti este director artistic și vicepreședinte al Orchestrei de cameră “I solisti di Napoli”, înființată de Asociația “Napoli Capitale Europea della Musica”, contribuind la redescoperirea patrimoniului operistin napolitan din secolul 17.
 
Muzician versatil, Edoardo Maria Strabbioli are o carieră muzicală de invidiat, îmbinând ipostazele de solist sau partener în muzica de cameră cu activitatea pedagogică. A absolvit Conservatorul din Milano (pian cu Carlo Vidusso), îmbrățișând apoi cariera solistică, alături de ansambluri precum Orchestra de cameră din Stuttgart, Orchestra Radio din Köln (Germania), Orchestra de cameră din Mantova (Italia).
 
„Exsultate, jubilate pentru cor și orchestră este o lucrare dedicată Filarmonicii ”Oltenia” din Craiova, la împlinirea a 111 ani de la înființare. Ce versuri s-ar potrivi acestui prilej, m-am întrebat, atunci când directorul artistic, pianistul dăruit Mihai Ungureanu, mi-a propus această colaborare? Am căutat mult. Am găsit mai multe lucruri, dar care nu m-au satisfăcut. Am ajuns din întâmplare la imnul latin folosit de Mozart în lucrarea sa omonimă. Atunci am exclamat: Evrika! Este exact ce îmi trebuie: Exsultate, jubilate, O vos animae beatae! (Bucurați-vă, jubilați,/ O, voi suflete binecuvântate!)
În consecință, am ales un material muzical activ, solar, plin de lumină și energie pozitivă, pe care l-am condus prin tot felul de meandre sufletești. Beethoven spunea mereu prin muzica sa: ”Prin suferință, spre bucurie.” Muzica pe care am compus-o pentru această ocazie este o încercare de a intra pe această paradigmă de gândire și simțire beethoveniană și de a prezenta o muzică festivă (și nu festivistă) cu inima curată și plină de satisfacție. O muzică festivă nu începe cu fanfara și se termină cu focul de artificii. O muzică festivă este un proces. Ea asumă o devenire și, prin suferință, poate răzbate la lumină. Lumina festivă din final este o lumină pentru care trebuie să muncești din greu. Doar inconștienții sunt veseli de la început până la sfârșit.
Desigur, timpurile pe care le trăim sunt cele care sunt: ele nu mai încurajează afectul pozitiv, expansiunea emoțională și experimentarea preaplinului ființei, exprimate într-o operă de artă. Prin festivism, spiritul festiv a fost arestat de către dictaturile secolului al XX-lea. Astăzi, mai degrabă, suntem cu toții învățați să ne vedem nimicnicia și preagolul ființei. În acest sens, muzica pe care o propun are ceva riscant, chiar don-quijotesc: este deopotrivă naivă și vinovată. Naivă – căci crede cu tărie în frumusețe și în infinitul ei - și vinovată – pentru că știe că nu e voie să mizezi pe frumusețe într-o lume în care arta a devenit o ramură a politicii și a economiei, și totuși mizează!
De aceea: Exultate, jubilate! Să ne bucurăm atunci când trebuie, și să o facem fără reținere. Avem acest drept, chiar acum, la aniversarea unei inițiative de pe urma căreia s-au creat caractere, s-au croit oameni și s-a zidit o tradiție: Filarmonica din Craiova!
Vivat, crescat, floreat!” (Dan Dediu)
 
SOCIETATEA FILARMONICĂ DIN CRAIOVA
 
- 111 ani de la primul concert -
(excurs istoric)
 
- În anul 1885, pentru o scurtă perioadă a activat Societatea Corală “Harmonia”;
 
- Anul 1900 a îmbogăţit viaţa muzicală a urbei prin apariţia Societăţii “Buciumul Craiovei”, în a cărei componenţă se regăsea inclusiv un cor bărbătesc;
 
- La 19 iunie 1904 a fost înfiinţată Societatea Filarmonică din Craiova;
 
- La 17 decembrie, în acelaşi an, a avut loc loc primul concert public cu orchestră şi cor, sub conducerea dirijorilor C. Gaudy şi Elie Mihăilescu, solişti fiind Valeria Graepel şi I. G. Mayer. Acest eveniment atestă înfiinţarea actualei Filarmonici. La început, Societatea s-a afirmat prin ceea ce organizatorii numeau “serate” (bilunare şi cu caracter cameral), organizate în incinta Salonului „Minerva” şi la Băile Comerciale. În același an, s-a constituit Cercul muzical-coregrafic “Hora”, reorganizat şi transformat, din anul 1906, în Societatea muzicală cu acelaşi nume, societate care grupa în jurul său numeroşi cunoscători şi iubitori ai muzicii, în frunte cu marele artist Grigore Gabrielescu;
 
- 1910 - la 3 decembrie Societăţile “Filarmonica” şi “Hora” au fuzionat sub numele de “Armonia”, recuperând astfel tradiţia muzicală din 1885 a “Harmoniei”. Corul Societăţii “Armonia” (condus de Constantin Anastasiu) şi Orchestra (dirijată de Aurel Bobescu) au reprezentat pentru primele decenii ale sec. XX unul dintre cei mai importanţi factori ce au contribuit la dezvoltarea vieţii muzicale craiovene. Societatea “Armonia” s-a bucurat de colaborarea şi sprijinul exponentului de geniu al muzicii româneşti, George Enescu, a altor muzicieni de marcă, precum Alfonso Castaldi, D. G. Kiriac, I. Vidu, I.
 
 

Prices: 35 lei, 25 lei (students and senior)

Season ticket: 140 LEI (7 concerts): concerts 1-7, 8-14, 15-21, 22-28

 

Tel: + 40 351 414 697

Ticket agency program :

Monday, Tuesday, Thursday

10:00 - 14:00

Wednesday

13:00 - 17:00

Friday

10:00 - 14:00 ; 18:00 - 21:00

 

Secretariat: +40 251 412 334