Muzica Lituaniei în Stagiunea Europa

Săptămâna Lituaniei aduce la Craiova pe unul din cei mai apreciaţi tineri dirijori din Vilnius, MODESTAS BARKAUSKAS şi pe reputatul pianist KASPARAS UINSKAS, care cântat pe scene faimoase, cum ar fi Carnegie Hall din New York şi Filarmonica din Berlin.

 

Astfel, luni are loc în sala „Filip Lazăr” a filarmonicii întâlnirea melomanilor cu MODESTAS BARKAUSKAS, director artistic şi dirijor al ORCHESTREI DE TINERET BALYS DVARIONAS” VILNIUS. Marţi, de Ziua Naţională a Lituaniei, craiovenii sunt invitaţi la Muzeul de Artă, la recitalul neconvenţional de pian, cu JUSTAS ČEPONIS, student la ACADEMIA DE MUZICĂ ŞI TEATRU DIN VILNIUS, iar joi muzicienii lituanieni stau de vorbă cu melomanii. Intrarea la cele trei evenimente este liberă.

Vineri, ORCHESTRA FILARMONICII „OLTENIA” dirijată de MODESTAS BARKAUSKAS susţine al 15 -lea concert simfonic din Stagiunea Europa, cu concursul pianistului KASPARAS UINSKAS.

În program:

Balys Dvarionas: Uvertura festivă (primă audiţie)

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis: Trei preludii pentru pian (versiunea orchestrală: Arvydas Malcys) (primă audiţie)

Eduardas Balsys: Suită din baletul „Eglė, regina șerpilor de casă“ (primă audiţie)

Frédéric Chopin: Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11

* Preţuri bilete: 35 lei; 25 lei (elevi, studenţi, pensionari)

* Preț abonament: 140 lei (include 7 concerte)

 

Stagiunea ”Europa” - un proiect de promovare a patrimoniului muzical european

23 octombrie 2015 – 20 mai 2016

Stagiunea ”Europa” aduce în România muzicieni de valoare din fiecare țară a Uniunii Europene, care interpretează lucrări din patrimoniul muzical clasic și contemporan propriu: 28 de țări, 28 de concerte, cu artiști și lucrări simfonice din cultura respectivă, compun un puzzle muzical în care fiecare piesă reprezintă o identitate muzicală aparte, conform principiului european al unității în diversitate.

Melomanii au ocazia să cunoască, timp de şapte luni, muzica tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene şi să asculte săptămânal cel puţin o lucrare în primă audiţie naţională. Mai mult, fiecare săptămână este dedicată integral unei țări europene, programul cuprinzând, pe lângă concerte, prezentări ale unor artiști plastici, vernisarea unor expoziții, lansări de carte și alte manifestări culturale.

Mai multe detalii despre Stagiunea „Europa” găsiţi pe pagina oficială - http://www.europaseason.eu/

Despre Lituania – tărâm al castelelor de lemn

  • Lituania este denumită şi ţara berzelor. Este, de altfel, pasărea ridicată la rang de caracter distinctiv al acestei ţări. Pe toată suprafaţa sa se găsesc aproximativ 13.000 de perechi.

  • Arhitectura oraşului Vilnius este completată de statuete ale îngerilor. Deşi toata gloria o adună Îngerul din Uzupis, reprezentările acestor fiinţe spirituale, închipuite chiar şi pe role, împânzesc oraşul. Tot în categoria arhitecturii inedite intră şi un monument dedicat muzicianului Frank Zappa.

  • Cea mai vizitată este Biserica gotică Sfânta Ana, despre care însuşi împăratul Napoleon ar fi spus, în 1812, când armata franceză a ocupat oraşul Vilnius, că ar dori să o aşeze în palmă, pentru a o duce la Paris.

  • Lituanienii sunt recunoscuţi pentru rezultatele obţinute în ştiinţă. La Vilnius au loc cele mai importante conferinţe internationale de "Teoria probabilităţilor", iar fizicianul Kestutis Pyragas e apreciat de lumea întreagă pentru studiile sale privind controlul haosului.

Prices: 35 lei, 25 lei (students and senior)

Season ticket: 140 LEI (7 concerts): concerts 1-7, 8-14, 15-21, 22-28

 

Tel: + 40 351 414 697

Ticket agency program :

Monday, Tuesday, Thursday

10:00 - 14:00

Wednesday

13:00 - 17:00

Friday

10:00 - 14:00 ; 18:00 - 21:00

 

Secretariat: +40 251 412 334